After more than four decades of joyful, exuberant, heartfelt theater making, it is time to say our goodbyes. Thank you for coming along with us on this jouney!
wildswan@wildswantheater.org

The Journal of Social Science » Makale » YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA CİNSEL TACİZ SUÇU VE İNCELEMESİ

Created with Sketch.

The Journal of Social Science » Makale » YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA CİNSEL TACİZ SUÇU VE İNCELEMESİ

Örneğin, cinsel taciz suçunun İstanbul Kadıköy’de bir alışveriş merkezinde işlendiği varsayılırsa, dava İstanbul Anadolu Asliye Ceza Mahkemesinde görülecektir. Cinsel taciz suçu, bireylerin cinsel dokunulmazlık alanına zarar veren ve onların cinsel özgürlüğüne saygısızlık teşkil eden eylemler bütünüdür. Kişiye yönelik cinsel içerikli saldırılar ve davranışlar, fiziki temas olmasa dahi cinsel taciz olarak değerlendirilebilir. Buna göre, cinsel bütünlüğü tehdit eden, kişinin cinsel açıdan rahatsız olmasına sebep olan her türlü eylem, cinsel taciz suçunun kapsamına girebilir.

  • Tacizin niteliği, kişinin rızası dışında ve cinsel amaçlarla yapılan her türlü sözlü, yazılı ya da fiziksel davranış olarak ifade edilebilir.
  • Cinsel taciz suçu işlendiğinde, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir.
  • Türk Ceza Kanunu’nda cinsel taciz suçu için öngörülen cezalar, mağdurun yaşadığı zorlukların ve suçun niteliğinin daha iyi anlaşılmasını sağlar.
  • Sonuç olarak, Türk Ceza Kanunu cinsel taciz suçunu ve bunun iştirakçilerini ciddi bir şekilde ele almakta, failin yanı sıra bu suçun işlenmesinde rol alan veya katkıda bulunan her birey için cezai yaptırımlar öngörmektedir.
  • Cinsel taciz ve cinsel saldırı suçları birbirinden farklı suçlar olup haliyle bu davranışların cezaları da birbirinden faklı olmaktadır.

Burada, mektubun karşı tarafa ulaşması beklenmez; mektubun gönderilmiş olması yeterlidir. Cinsel taciz suçunun mağduru, suçun konusunu oluşturan cinsel olarak istenmeyen tacize maruz kalan kişidir. Bu kişi herhangi bir cinsiyete sahip olabilir ve suça uğradığında, kanunlar çerçevesinde korunma hakkına sahiptir. Cinsel taciz, kişinin beden bütünlüğüne, özel alanına veya cinsel onuruna saygısızlık teşkil eden ve cinsel nitelikte olan sözlü, yazılı veya fiziksel her türlü davranış olarak tanımlanabilir.

“Kadınlar her zaman daha fazla risk altındadır.”

Bu suçla ilgili olarak mağdurların haklarının bilincinde olması ve gerekli durumlarda hukuki süreci başlatması önem arz etmektedir. Cinsel taciz suçu, bireylerin cinsel dokunulmazlıklarının ihlal edilmesi ve cinsel yönden rahatsız edici davranışlarda bulunulması şeklinde tanımlanır. Maalesef sosyal medya platformları da bu tür suç faaliyetleri için bir alan oluşturabilmektedir.

  • Basit cinsel taciz suçları, mağdurun şikayeti olmadan takip edilmez.
  • Bu suçun varlığından bahsedebilmek için, kanun maddesinin belirttiği birtakım özel unsurların hepsinin bir arada bulunması zorunludur.
  • Temas içeren bir eylem olup olmadığı suçun kapsamı ve cezalandırılması noktasında en önemli ayrıntıdır.
  • Burada, mektubun karşı tarafa ulaşması beklenmez; mektubun gönderilmiş olması yeterlidir.
  • Fakat söz konusu araçlarla elde edilen delillerin şüpheye mahal bırakmayacak biçimde net olması gerekir.
  • Suç; yayımlanan basılı bir eserle işlenebilir, bu durumda eserin yayın merkezi olan yer mahkemesi yetkilidir.

Cinsel saldırı suçu , çocuğun cinsel istismarı suçu , reşit olmayanla cinsel ilişki suçu ile ayrılır. Bu hükümlerle birlikte, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. Maddesinin; “kişinin makul sürede yargılanma hakkı olduğuna” ilişkin normu da dikkate alındığında, temyiz davasında işin esasına girilerek dosyadaki tüm bilgi ve belgelerin incelenip değerlendirilmesinin esas olduğu kabul edilmelidir.

Cinsel Taciz Suçunun Unsurları

Taksiren ya da başka etkilerle gerçekleştirilen eylemlerden ötürü ceza alınması mümkün değildir. Dolayısıyla, sevgilisine cinsel içerikli bir yazı ya da resim göndermek isteyen kişinin bunu yanlışlıkla bir başkasına göndermesi durumunda da kasıt olmadığından fail cezalandırılmaz. Benzer şekilde, sokak ortasında zorla üstü soyulan birinin de teşhir suretiyle cinsel taciz suçunu işlediği söylenemez. Bu nitelikli halin uygulanabilmesi için failin bir kamu görevini yerine getirmesi ve bu görevin sağladığı nüfuzdan yararlanması gerekir. Diğer bir ifade ile görevin sağladığı otoriteden yararlanılarak cinsel taciz suçu işlenmelidir. Ancak mağdur ile fail arasında bir ast-üst ilişkisinin bulunması şart değildir.

  • Cinsel tacizin çocuğa karşı işlenmiş olması durumunda 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmedilecektir.
  • Cinsel taciz suçu, fiziksel bir temasın olmadığı fakat mağdur kişiyi cinsel yönden rahatsız etme ile gerçekleşen suçu ifade etmektedir.
  • Asliye Ceza Mahkemesi’nde savunması alınan Firouzian, suçlamaları kabul etmedi.
  • Kanun maddesinde hangi eylemlerin cinsel taciz niteliğinde olabileceği açık bir şekilde belirtilmemiştir.
  • Türk Ceza Kanunu cinsel taciz suçunu nitelikli ve temel olarak birbirinden ayırmaktadır.
  • Örneğin, whatsapp üzerinden görüntülü arama esnasında mağdura yönelik “vücudun harika, seni arzuluyorum” şeklinde sözler sarf etmek cinsel taciz suçuna vücut verir.

Çocuğun cinsel istismarı suçu düzenlenerek çocuğun cinsel dokunulmazlığının sağlanması amaçlanır. Maddesinde düzenlenen bu suç tipi, 15 yaşını tamamlamamış küçüklere karşı işlenir. Çocuğa karşı her türlü cinsel davranış ile meydana gelen bu suç eğer 15 ile 18 yaş arasındaki birine karşı tehdit, hile ve cebir gibi davranışlar ile işleniyorsa yine cinsel istismar suçu kapsamında değerlendirilir.

Maddesi uyarınca en ağır cezayı gerektiren suçtan cezalandırılması gerekmekte olup, sanık hakkında yalnız Cinsel Taciz suçundan hüküm kurulmalıdır. Birden fazla kişinin bu suçu işlemeye irade ve kararı ile iştirak durumu ortaya çıkar. İştirak suçun icrası sırasında yardım ederek olabileceği gibi suç öncesinde azmettirme olarak da karşımıza çıkabilir.

TCK 105/2 maddesindeki nitelikli haller ise şikâyete tabi olmayıp, re’sen kovuşturulma yapılması gerekmektedir. Bu suçla ilgili yapılacak kovuşturmalarda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Aynı iş yerinde çalışan fail ve mağdur arasında hiyerarşik bir ilişki bir bulunmayıp aynı statüde olmaları gerekmektedir. Failin mağdur üzerinde hiyerarşik ilişkiden kaynaklanan bir nüfuza sahip olmaması gerekmektedir. Dolayısıyla bu suçun mağdurunun çocuk olmasında hukuki bir engel yoktur. Bu nedenle mağdurun rızası, bu suçta hukuka aykırılığı ortadan kaldırır.

Cinsel Taciz Suçunda Görevli Mahkeme

Mağdura karşı yapılan cinsel içerikli el işaretleri veya mimikler. Cinsel taciz suçu, bireyin vücut dokunulmazlığına kasten saldırmadan, cinsel içerikli davranışlarla onu rahatsız etmesi durumunda meydana gelir. Bu davranışlar cinsel amaç taşısın veya taşımasın, eğer mağdurun rahatsız edildiği bir seviyeye ulaşıyor ise cinsel taciz suçu oluşturulmuş olur. Madde gerekçesine göre cinsel taciz, ahlak kurallarına aykırı ve rahatsız edici nitelikte cinsel yönden davranışlar içermektedir. Failin cinsel arzularını tatmin etme amacı olup olmamasının bu suç tipi açısından bir önemi yoktur.

  • Bu suç tipi, Türk Ceza Kanunu’nda yer almakta ve cinsel tacizle ilgili hususları düzenlemektedir.
  • Tarafınıza taciz niteliğinde bir eylem gerçekleştirildiğinde yada tarafınız taciz suçlaması ile suçlanıyorsanız konusunda uzman bir ceza avukatından destek almak çok önemli olacaktır.
  • Dolayısıyla cinsel taciz suçunun diğer cinsel suçlardan ayrılmasının en temel faktörü; failin mağdura yönelik herhangi bir bedensel temas içinde bulunmamasıdır.
  • 105 gerekçesinde ise “cinsel yönden, ahlak temizliğine aykırı olarak mağdurun rahatsız edilmesi” şeklinde tanımlanmıştır.
  • Cinsel taciz suçu niteliğini oluşturan hareketlerin, mağdurun rızası hilafına karşı gerçekleştirilmiş olması şarttır.
  • Avukat meslektaşların makale içeriklerini dava dilekçelerinde kullanması serbesttir.

Kanunda hangi davranışların cinsel taciz olduğu tek tek açıklanmamıştır. Bu yüzden cinsel taciz suçu serbest hareketli suç niteliğindedir. Söz konusu suç, aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak işlenmesi durumunda verilecek ceza yarın oranda artırılır. Türk Ceza Kanununa göre cinsel taciz suçu şikayete tabi suçlar arasında sayılmıştır.

Kadına Sözlü Tacizin Cezası

Cinsel Taciz suçu, bir kişinin cinsel özgürlüğüne karşı yapılan ve rahatsızlık veren davranışları içerir. Bu suç tipi, Türk Ceza Kanunu’nda yer almakta ve cinsel tacizle ilgili hususları düzenlemektedir. Bir sanık, yargılama sonucunda cinsel taciz suçundan beraat edebilir. Beraat kararı, sanığın suçu işlemediğini ya da suçlamaların kanıtlanamadığını, böylece ceza verilemeyeceğini ifade eder.

  • Cinsel taciz suçunun görevli mahkemesi ise Asliye Ceza Mahkemesidir.
  • Sosyal medya hesapları üzerinde el ettiği dataları emniyette bulunan datalar ile kıyaslayarak faili bulmaya çalışmaktadır.
  • Zincirleme suç hükümleri, aynı suç türü çerçevesinde aynı mağdura karşı, aynı suç işleme kararı ile birden fazla fiilin işlenmesi durumunda uygulanır.
  • Cinsel tacizin genellikle sadece iki kişi arasında gerçekleşmesi, görgü tanığının olmayışı, kamera ve video kaydı vb.
  • Bu durumda seçenek yaptırım olarak adli para cezası da öngörülmemiştir.
  • Cinsel taciz suçlarına karşı toplumsal farkındalık artırılmalı ve mağdurların seslerinin duyulmasına ve yeterli koruma ile destek sağlanmasına özen gösterilmelidir.

Maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesindeki eylemin onsekiz yaşından küçük olan eşe karşı işlenmesi ihtimali hariç olmak üzere- durumunda da cinsel istismar suçu olarak düzenleme yapıldığı anlaşılmaktadır. Kanunları düzenleyen kanun koyucular 18 yaşından büyük mağdurun olup olmaması açısından kavram ve durum farklılığı gözetmiştir. Mağdurun 18 yaşından küçük olması ve cinsel eylemle karşılaşması halinde cinsel istismar söz konusu olur. 18 yaşından büyük olduğunda ise sanığın cinsel saldırı suçundan yargılanması gereklidir. Temas içeren bir eylem olup olmadığı suçun kapsamı ve cezalandırılması noktasında en önemli ayrıntıdır.

Her suçun bir faili vardır ancak TCK’de düzenlenen suçlarda fail gerçek kişidir. Fiil herkes tarafından işlenebileceğinden cinsiyetin bir önemi yoktur. Uygulamada sıklıkla erkekler fail olsa da kadınların da fail olduğu durumlar vardır. Mesaj at, canım.’’ şeklinde taciz içerikli mesaj atması cinsel taciz suçunu oluşturur. Aynı zamanda fail eylemini bilerek ve isteyerek cinsel amaçla işlemelidir. Failin dokunmaktan gönüllü vazgeçmesi halinde, cinsel taciz suçunun şartları oluşmuşsa sadece cinsel tacizden ceza verilir.

Cinsel taciz suçlarına karşı toplumsal farkındalık artırılmalı ve mağdurların seslerinin duyulmasına ve yeterli koruma ile destek sağlanmasına özen gösterilmelidir. Cinsel taciz suçu, bireylerin cinsel dokunulmazlığının ihlal edilmesiyle ilgili bir suç tipidir. Bu suç, cinsiyet, yaş, sosyal statü farkı gözetmeksizin herhangi bir kişi tarafından işlenebilir. Fail erkek ya da kadın olabilir; en önemli unsur, mağdurun rızasının dışında cinsel özellikli davranışlar sergilenmesidir. Cinsel taciz, sözlü, fiziksel ya da herhangi bir iletişim aracıyla gerçekleştirilebilir. Cinsel içerikli mesajlar göndermek, uygunsuz dokunuşlar, istenmeyen cinsel yaklaşımlar ve teklifler, mağdurun onayı ve rızası olmaksızın cinsel davranışlarda bulunmak bu suçun örnekleri arasında yer alır.

Suç; yayımlanan basılı bir eserle işlenebilir, bu durumda eserin yayın merkezi olan yer mahkemesi yetkilidir. Eserin birden çok yerde basılması durumunda yine eserin basıldığı yer mahkemesi yetkilidir. Bu durumda şüpheli veya sanığın yerleşim yeri mahkemesi yetkili olacaktır.

Eğer bu tür bir https://www.roscasaresbasket.com/ gerçekleşirse, o zaman olay cinsel saldırı suçu olarak değerlendirilir. Önemle belirtmek isteriz ki, bir eylemin cinsel taciz sayılması için vücuda dokunmadan gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca bu eylem ani olabileceği gibi, devamlı nitelikte de olabilir. Sanığın internet üzerinden mağdureye cinsel içerikli yazışmalar yapması, ona cinsel ilişki teklif etmesi zincirleme şekilde cinsel taciz suçunu oluşturmaktadır.

Bir kimse oğlunu komşunun kızına cinsel içerikli sözler söylemek için azmettirebilir veya cinsel içerikli ibareler içeren mektubu mağdura götüren kimse, asli faile mağdurun telefon nosunu veren kişi de suça yardım etmiş olur. Yani birden çok failin farklı eylemleriyle aynı suça ortak olmasıdır. Cinsel taciz suçuna karşı her türlü iştirak mümkün olmaktadır. Örneğin failin mağdura cinsel içerikli bir mektup yazdığı olayda; fail, Y kişisinden mektubu mağdura vermesini isteyebilir. Y’nin bilgisi olduğu takdirde suça yardım eden sıfatıyla iştirak ettiği kabul edilir.

Cinsel içerikli sözlerle sizi rahatsız etme, rızanız olmadan cinsel içerikli görüntü veya videoların gönderilmesi gibi cinsel içerikli hareketler bu suçun yaygın biçimleridir. Halk arasında laf atma, sözlü taciz olarak bilinen cinsel taciz suçu telefonla, sosyal medya üzerinden veya internet yolu ile ya da başka yöntemlerle işlenebilir. Türk Ceza Kanunu cinsel taciz suçunu nitelikli ve temel olarak birbirinden ayırmaktadır. Temel cinsel taciz vakalarında soruşturma ve kovuşturma, cinsel taciz mağduru kişinin şikayetine başlı gerçekleşir. Nitelikli cinsel taciz suçlarında ise, taciz mağdurunun şikayetçi olmaması, şikayetini geri çekmesi gibi durumlar, cinsel tacizde bulunan kişinin ceza almamasını sağlamaz.

Cinsel taciz eylemi, gerçekleşen cinsel saldırı/istismar eyleminin devamı niteliğinde ise, cinsel taciz suçundan ayrıca hüküm kurulmaz. Bu suçun taksirle işlenmesi mümkün olmayıp, kasten işlenen suçlar arasındadır. Failin eylemlerini cinsel amaçla gerçekleştirmiş olması önem arz etmektedir. Diğer bir ifadeyle failin eylemi cinsel arzu ve isteklerini tatmin etmeye yönelik olmalıdır. Failin eylemi cinsel amaçlı olmayıp, mağdurun rahat ve huzurunu bozma amaçlı ise TCK 123.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

situs toto